Bra lyssning!

Utvandrarna – Ljudbok

Vilhelm Moberg var en av Sveriges största författare och han blev väldigt känd för sin så kallade Utvandrare-serie, där Utvandrarna är del ett. Han växte upp i Småland och det är även där Utvandrarna har sin början. Den handlar om svenska bönder som säljer sina småländska gårdar och utvandrar från fattigdom och nöd till Nordamerika på 1800-talet. Boken gavs ut 1949 och är första delen i en tetralogi, en serie med fyra verk. Det är en mycket älskad och omtyckt bok som många har läst.

Uppläsare av ljudboken är Per Sjöstrand, en omtyckt skådespelare, regissör och manusförfattare. Med hans röst blir Utvandrarna en levande berättelse och en fröjd för örat. När du lyssnar på Utvandrarna kan du förvänta dig en historia olikt något annat. Du kan förvänta dig en historia som beskriver hur svenskar utvandrade till landet i väster som utlovade så mycket. Boken har även filmatiserats. Du för följa människorna genom sista tiden i Sverige och sedan på deras resa från Sverige och fram till USA där de ska börja sitt nya liv.

Vill du streama Utvandrarna som ljudbok kan du göra det gratis hos BookBeat i 45 dagar med vår unika rabattkod: allaljudbocker

Här kan du streama Utvandrarna av Villhelm Moberg som ljudbok gratis i upp till 45 dagar

 • LjudbokstjänstGratis provperiodInfoMånadskostnadApp
 • 1Bookbeat
  Vårt toppval

  45 dagars gratis användning
  • Stort utbud av ljudböcker och e-böcker
  • Väldigt bra app
  • Bra e-boksläsare
  • Ingen bindningstid
  Basic:
  99 kr/mån
  Premium:
  169 kr/mån
  Prova gratis i 45 dagarreklamlänk
 • 2Bokus Play

  30 dagars gratis användning
  • Inspirerande tips från våra bokspecialister varje vecka
  • Brett utbud av ljudböcker
  • Billigt basabonnemang
  Bas:
  79 kr/mån
  Premium:
  149 kr/mån
  Familj:
  229 kr/mån
  Prova gratis i 30 dagarreklamlänk
 • 3Nextory

  35 dagars gratis användning
  • Brett utbud av både ljudböcker och e-böcker
  • Tydlig och bra design
  • Bokutmaningar för roligare användning
  • Flera olika abonnemangsformer
  Basic:
  139 kr/mån
  Unlimited:
  189 kr/mån
  Unlimited 2-4:
  229 kr/mån
  Prova gratis i 35 dagarreklamlänk
 • 4Audible logo

  30 dagars gratis användning
  • Stort utbud av engelska ljudböcker
  • Stort utbud av podcasts
  • Ljudböcker får behållas efter uppsägning
  £7,99/mån
  Prova gratis i 30 dagarreklamlänk

Om boken

Utvandrarna ljudbok

Utgiven (som ljudbok): 2012-07-12

Författare: Vilhelm Moberg

Uppläst av: Per Sjöstrand

Längd: 9h 51min

Språk: Svenska

Kategori: Roman, Svenska Klassiker

Förlag: Bonnier Audio

Tillgängliga format: Ljudbok, E-bok

Bokens Handling

Utvandrarna handlar om några smålänningar som säljer sina gårdar och emigrerar till Amerika. Den börjar alltså i Småland i Sverige och du får följa huvudpersonerna på deras resa till landet i väster som alla pratar om. Huvudpersonerna är bland annat Karl-Oskar Nilsson och hans fru Kristina. Utvandrarna utspelar sig från 1850 och framåt och handlar om människor som gör uppror mot nöden och fattigdomen som härbärgerar i Sverige. Du får berättat både om landet som lämnades och landet de begav sig till i denna roman.

I Utvandrarna får du lära känna flera olika människor, både gifta par, religiösa par och ogifta kvinnor. Handlingen handlar främst om livet i Sverige och resan till det nya lovande landet i väst. I nästkommande bok i serien, Invandrarna, får du läsa vidare om livet i deras nya land. Handlingen i boken berör en emigrering som ägde rum på riktigt och det är en roman som på samma gång som den är bra är mycket lärorik. Det är en klassiker som inte borde missas av någon.


Andra gillade också

Om författaren Vilhelm Moberg

Vilhelm Moberg föddes 1898 i Småland och var författare, journalist och dramatiker. Han har satt fotspår i litteratur-Sverige med inte bara Utvandrar-serien utan med många andra romaner också. Moberg älskade att läsa från ung ålder och redan som 13-åring fick han en novell publicerad via en novelltävling som han kom på 18:e plats i. Moberg studerade bland annat vid folkhögskola och arbetade bland annat som skogsarbetare en tid. Han har även jobbat som volontär på tidning och utöver det även varit redaktör på några tidningar.

Vilhelm Mobergs första roman hette Raskens och den fick en hel del kritik, i början blev han mer omtyckt för sin dramatik. Dock var det ändå Raskens som gav honom genombrottet som romanförfattare. Han har skrivit historiska romaner som utspelar sig i Småland, men även romaner som utspelar sig i Stockholm. Vilhelm Moberg hade svårt att skriva i slutet av livet och han fick en depression som ledde till att han dränkte sig år 1973. Det finns ett Vilhelm Moberg-sällskap som vill bidra till att Moberg förblir en levande författare i Sverige.

9.5 Betyg
En klassiker som borde läsas av alla

Utvandrarna är en bok som borde läsas av alla. Det är en roman som beskriver dels hur det kunde se ut för bönder i Sverige på 1800-talet och hur det gick till när man emigrerade till USA. Vilhelm Moberg skrev på ett mycket bra sätt och hela bokserien borde läsas av alla som gillar svenska klassiker. Jag satt som klistrad när jag lyssnade på boken och tiden bara flög iväg. Jag rekommenderar denna bok till alla andra som älskar att läsa romaner om svenskar. Tummen upp från mig!

Bli först att kommentera!

Lämna ett svar

Top
Ljudböcker
Logo