Läs e-böcker gratis i upp till 30 dagar

E-böcker är ett smidigt alternativ till traditionella böcker för den som föredrar att läsa i sin mobil, läsplatta eller, padda. Att prenumerera på en e-bokstjänst ger dig tillgång till hundratusentals titlar till en låg månadskostnad och är ett otroligt prisvärt alternativ för den som läser mycket.

På Allaljudbocker.se kan du enkelt jämföra utbud, pris och andra viktiga aspekter för tjänster som erbjuder streaming av e-böcker.

Bookbeat e böcker

Bästa tjänsterna för e-böcker

 • E-bokstjänstGratis provperiodInfoMånadskostnadApp
 • 1Nextory

  35 dagars gratis användning
  • Vårt toppval bland e-bokstjänster
  • Brett utbud av e-böcker
  • Snygg design
  • Bra e-boksläsare
  Från 129 kronor/mån
  Prova gratis i 35 dagarreklamlänk
 • 2Bokus Play

  30 dagars gratis användning
  • Inspirerande tips från våra bokspecialister varje vecka
  • Brett utbud av ljudböcker
  • Billigt basabonnemang
  Från 79 kronor/mån
  Prova gratis i 30 dagarreklamlänk
 • 3Bookbeat
  Vårt toppval

  45 dagars gratis användning
  • Stort utbud av ljudböcker och e-böcker
  • Väldigt bra app
  • Bra e-boksläsare
  • Ingen bindningstid
  Från 99 kronor/mån
  Prova gratis i 45 dagarreklamlänk

Hos samtliga tjänster ovan får du tillgång till ett stort urval av e-böcker och det finns abonnemangsformer som ger dig både obegränsad och tidsbegränsad läsning. För en fast månadskostnad mellan 79–169 kronor i månaden får lyssna på eller läsa alla e-böcker som finns i tjänsternas sortiment.

Alla tjänsterna erbjuder 2-4 veckors gratis provperiod utan någon bindningstid (med vår rabattkod får du använda Bokus Play gratis i 30 dagar). Detta innebär att du kan prova någon av tjänsterna, till exempel BookBeat helt fritt i 2 veckor och avbryta din prenumeration om du inte vill fortsätta utan att det kostar dig något, detsamma gäller exempelvis Nextory.

Den bästa appen för e-böcker har i våra jämförelser utsetts till Nextory som har ett brett utbud av e-böcker och en riktigt bra e-boksläsare. Du kommer under din provperiod ha tillgång till deras fulla sortiment av ljud- och e-böcker.

I Nextorys e-boksläsare kan du justera allt ifrån textstorlek till bakgrundsfärg för att skräddarsy din läsupplevelse och du kan anta roliga bokutmaningar som du kan ha med dina vänner för att få varandra att läsa mer.

För att veta om titeln du är ute efter finns som e-bok behöver du bara klicka dig in till boken och leta efter ikonen som indikerar att den finns att läsa, det står alltid utskrivet vilka format boken finns tillgänglig i.

Så här hittar du gratis e-böcker

Det enklaste och smidigaste sättet att läsa e-böcker gratis är att göra det genom ljud- och e-bokstjänster där du får tillgång till flera tusen e-böcker med obegränsad läsning till en låg månadskostnad.

Ingen bindningstid råder för de fria testperioderna vilket innebär att du kan skapa ett konto hos valfri e-bokstjänst, lyssna gratis så länge den fria testperioden varar och sedan säga upp ditt abonnemang helt utan kostnad.

För den som inte vill ha ett abonnemang går det även köpa e-böcker hos återförsäljare som till exempel Bokus, Adlibris och Akademibokhandeln.

Vad är e-böcker?

E-böcker är en förkortning av elektroniska böcker och är böcker som går att läsa på digitala enheter som till exempel smartphones, surfplattor och i vanliga datorer. Oxford Dictionary of English definierar e-böcker som “En elektronisk version av en tryckt bok som kan läsas på en dator eller handhållen apparat skapad specifikt för det syftet”. Även om smartphones inte är specifikt utformade för att läsa e-böcker, till skillnad från e-boksläsare, så fungerar de utmärkt att läsa på.

Att lyssna på e-böcker har snabbt blivit väldigt populärt på grund av det smidiga formatet och att utbudet ökar i rasande fart, i princip alla böcker som släpps i tryckt format lanseras numera även som e-böcker. Att bära med sig din bok var du än går är inte längre nödvändigt, nu räcker det med din smartphone eller surfplatta som du kan plocka upp när det passar dig!

Det finns många fördelar med e-böcker, bland annat:

 • Du har alltid böcker nära till hands i din smartphone.
 • En e-bok tar inte upp någon plats utöver minnet i din telefon eller surfplatta.
 • Du förbättrar din läsförståelse och läshastighet.

Jämfört med tryckta böcker så har e-boken en stor fördel i sitt format, du behöver inte tänka på att plocka med den varje gång du lämnar hemmet och du behöver (om du skapar ett konto hos någon av tjänsterna) inte springa iväg och köpa några böcker utan kan ladda ner dem direkt till din enhet.

Populära e-böcker

Bland våra bokrecensioner kan du läsa om de bästa ljud- och e-böckerna vår redaktion recenserat.

Förutom tips på bra e-böcker kan du se var du kan lyssna på e-böckerna gratis och även ta del av exklusiva rabattkoder som utökar din fira testperiod hos e-bokstjänsterna.

Köpa e-böcker

Att köpa e-böcker är ett bra alternativ för de som inte läser så mycket varje månad och som därmed inte får något större värde av den obegränsade läsningen som e-böcker apparna erbjuder.

En annan fördel med att köpa e-böcker är att du får behålla dina böcker – detta får du inte heller hos någon av tjänsterna, om du skulle säga upp ditt abonnemang kommer du inte längre ha tillgång till e-böckerna.

Det finns flera olika återförsäljare av e-böcker men den bästa för dig som är ute efter billiga e-böcker är Bokus som har ett enormt utbud och snabba leveranser. Även Adlibris har ett stort utbud av billiga e-böcker och är en av våra favoritåterförsäljare.

Köpta e-böcker går att läsa i både smartphones och surfplattor om du inte har en e-boksläsare.

Pålitliga och prisvärda återförsäljare av e-böcker

Bokus logo

Bokus är en av Sveriges största återförsäljare av litteratur och har existerat sedan 1997. Bokus är fast beslutna att hänga med i utveckligen och skiftet som just nu sker på bokmarknaden och har därför lagt stor vikt på att inkludera e-böcker och ljudböcker i sitt utbud.

För dig som är ute efter att köpa e-böcker är Bokus det självklara valet då de har det bredaste utbudet och du kan alltid räkna med att få proffsig service. Så fort du köpt din e-bok hos Bokus kommer den finnas tillgänglig att ladda ner till valfri enhet och självklart kan du ladda ner e-böckerna du köpt på flera enheter.

reklamlänk

Adlibris logotyp

Adlibris är den största återförsäljaren av trycka böcker i Sverige och ett minst sagt välkänt varumärke. Adlibris har länge varit en stor återförsäljare av e-böcker och har enligt oss på Allaljudbocker det näst bästa utbudet av e-böcker.

I princip alla stora e-bokstitlar finns att hitta hos Adlibris och att ladda ner boken efter ditt köp är en väldigt enkel process.

reklamlänk

Kurslitteratur på e-bok

Det finns en stor efterfrågan för kurslitteratur som e-böcker. Detta är oftast ganska svårt att hitta då det främst är skönlitteratur som görs om till e-böcker men inte alls omöjligt. De tidigare nämnda återförsäljarna av e-böcker; Bokus och Adlibris är de med bredast utbud av kurslitteratur och bli inte förvånad om du hittar det du söker.

Flera av Sveriges bibliotek har däremot lagt större vikt på att erbjuda sina studenter kurslitteratur som e-böcker.

Vår rekommendation för att lyckas hitta den kurslitteratur du söker är att först kolla med närliggande bibliotek, om du inte hittar boken där kan du kolla igenom sortimentet hos de olika e-bokstjänsterna och slutligen kan du kolla om e-boken finns att köpa hos Bokus eller Adlibris. Många appar, främst Nextory har börjat erbjuda mer och mer kurslitteratur som e-böcker och i stället för att då behöva köpa dessa böcker som oftast är väldigt dyra kan du läsa dem genom appen och sedan slippa tänka på att försöka sälja av dem.

Top
Ljudböcker
Logo