E-böcker

E-böcker är en förkortning av elektroniska böcker och är böcker som går att läsa på digitala enheter som till exempel smartphones, surfplattor och i vanliga datorer. Att lyssna på e-böcker har snabbt blivit väldigt populärt på grund av det smidiga formatet och att utbudet ökar i rasande fat, i princip alla böcker som släpps i tryckt format lanseras numera även som e-böcker. Att bära med sig din bok var du än går är inte längre nödvändigt, nu räcker det med din smartphone eller surfplatta som du kan plocka upp när det passar dig!

Det enklaste och smidigaste sättet att läsa och hitta e-böcker är att göra det genom ljudboksappar där du får tillgång till flera tusen e-böcker med obegränsad läsning till en låg månadskostnad. För den som inte vill ha ett abonnemang går det även köpa e-böcker hos återförsäljare.

Bookbeat e böcker

Utvalda appar för e-böcker

Bookbeat bäst i test för e böcker

 • Bäst i test av alla e-böcker appar
 • Störst utbud av e-böcker
 • Anpassningsbar e-boksläsare
 • 30 dagars fri läsning med koden; Allaljudbocker

Nextory

 • Stort utbud av e-böcker
 • Billigaste e-bokstjänsten, från 119:-
 • Bra e-boksläsare
 • 14 dagars fri läsning

Storytel ljudboksapp

 • Användarvänlig app
 • Snygg design
 • Anpassningsbar e-boksläsare
 • 14 dagars fri läsning

I samtliga appar ovan får du tillgång till obegränsad läsning (och lyssning för dig som vill lyssna på ljudböcker) av e-böcker. E-böcker apparna fungerar som så att du för en fast månadskostnad mellan 119–169 kronor i månaden får lyssna på eller läsa alla e-böcker som finns i tjänstens sortiment. Alla tjänsterna erbjuder 2 veckors gratis läsning utan någon bindningstid (med vår rabattkod får du använda Bookbeat gratis i 30 dagar). Detta innebär att du kan prova någon av tjänsterna, till exempel Storytel helt fritt i 2 veckor och avbryta din prenumeration om du inte vill fortsätta utan att det kostar dig något, detsamma gäller Nextory.

Den bästa appen för e-böcker har i våra tester utsetts till Bookbeat som har det bredaste utbudet av e-böcker och en riktigt bra e-boksläsare. Med vår rabattkod för Bookbeat; Allaljudbocker får du dessutom prova Bookbeat gratis i 30 dagar. Du kommer under din provperiod ha tillgång till deras fulla sortiment av ljud- och e-böcker.

I Bookbeats e-boksläsare kan du justera allt ifrån textstorlek till bakgrundsfärg för att skräddarsy din läsupplevelse. Om du i stället skulle vilja lyssna på boken ett litet tag kan du enkelt skifta till ljudboksversionen som återupptar där du slutade.

För att veta om titeln du är ute efter finns som e-bok behöver du bara klicka dig in till boken och leta efter ikonen som indikerar att den finns att läsa, det står alltid utskrivet vilka format boken finns tillgänglig i.

Om e-böcker

Oxford Dictionary of English definierar e-böcker som “En elektronisk version av en tryckt bok som kan läsas på en dator eller handhållen apparat skapad specifikt för det syftet”. Även om smartphones inte är specifikt utformade för att läsa e-böcker, till skillnad från e-boksläsare, så fungerar de utmärkt att läsa på.

Det finns många fördelar med e-böcker:

 • Du har alltid böcker nära till hands i din smartphone.
 • En e-bok tar inte upp någon plats utöver minnet i din telefon eller surfplatta.
 • Du förbättrar din läsförståelse och läshastighet.

Jämfört med tryckta böcker så har e-boken en stor fördel i sitt format, du behöver inte tänka på att plocka med den varje gång du lämnar hemmet och du behöver (om du skapar ett konto hos någon av apparna) inte springa iväg och köpa några böcker utan kan ladda ner dem direkt till din enhet.

Köpa e-böcker

Att köpa e-böcker är ett bra alternativ för de som inte läser så mycket varje månad och som därmed inte får något större värde av den obegränsade läsningen som e-böcker apparna erbjuder.

En annan fördel med att köpa e-böcker är att du får behålla dina böcker – detta får du inte heller hos någon av apparna (förutom Audible), om du skulle säga upp ditt abonnemang kommer du inte längre ha tillgång till e-böckerna.

Det finns flera olika återförsäljare av e-böcker men den bästa för dig som är ute efter billiga e-böcker är Bokus som har ett enormt utbud och snabba leveranser. Även Adlibris har ett stort utbud av billiga e-böcker och är en av våra favoritåterförsäljare.

Köpta e-böcker går att läsa i både smartphones och surfplattor om du inte har en e-boksläsare.

Pålitliga och prisvärda återförsäljare av e-böcker

Bokus logo

Bokus är en av Sveriges största återförsäljare av litteratur och har existerat sedan 1997. Bokus är fast beslutna att hänga med i utveckligen och skiftet som just nu sker på bokmarknaden och har därför lagt stor vikt på att inkludera e-böcker och ljudböcker i sitt utbud.

För dig som är ute efter att köpa e-böcker är Bokus det självklara valet då de har det bredaste utbudet och du kan alltid räkna med att få proffsig service. Så fort du köpt din e-bok hos Bokus kommer den finnas tillgänglig att ladda ner till valfri enhet och självklart kan du ladda ner e-böckerna du köpt på flera enheter.

Adlibris logotyp

Adlibris är den största återförsäljaren av trycka böcker i Sverige och ett minst sagt välkänt varumärke. Adlibris har länge varit en stor återförsäljare av e-böcker och har enligt oss på Allaljudbocker det näst bästa utbudet av e-böcker.

I princip alla stora e-bokstitlar finns att hitta hos Adlibris och att ladda ner boken efter ditt köp är en väldigt enkel process.

Kurslitteratur på e-bok

Det finns en stor efterfrågan för kurslitteratur som e-böcker. Detta är oftast ganska svårt att hitta då det främst är skönlitteratur som görs om till e-böcker men inte alls omöjligt. De tidigare nämnda återförsäljarna av e-böcker; Bokus och Adlibris är de med bredast utbud av kurslitteratur och bli inte förvånad om du hittar det du söker.

Flera av Sveriges bibliotek har däremot lagt större vikt på att erbjuda sina studenter kurslitteratur som e-böcker.

Vår rekommendation för att lyckas hitta den kurslitteratur du söker är att först kolla med närliggande bibliotek, om du inte hittar boken där kan du kolla igenom sortimentet hos de olika e-bokstjänsterna och slutligen kan du kolla om e-boken finns att köpa hos Bokus eller Adlibris. Många appar, främst Nextory har börjat erbjuda mer och mer kurslitteratur som e-böcker och i stället för att då behöva köpa dessa böcker som oftast är väldigt dyra kan du läsa dem genom appen och sedan slippa tänka på att försöka sälja av dem.

E-böcker gratis

Genom samtliga e-boksappar kan du läsa e-böcker gratis i 14 dagar utan någon rabattkod. Det enda du behöver göra är att skapa ett konto på den tjänst du föredrar och börja läsa, efter att du läst e-böcker gratis i 14 dagar övergår din gratisperiod till ett betalande abonnemang.

Genom vår exklusiva rabattkod Allaljudbocker får du använda Bookbeat gratis 30 dagar innan du behöver börja betala för tjänsten. Bookbeat har dessutom utsetts till den bästa appen för båda ljudböcker och e-böcker av oss på Allaljudbocker.

Ett annat bra sätt att läsa e-böcker gratis är låna dem från bibliotek, detta kan du göra både på plats och över nätet. För att låna e-böcker av bibliotek behöver du skapa ett konto att ladda ner e-böckerna till där du sedan kan komma åt dem. E-böcker från bibliotek kan du precis som med alla andra e-böcker läsa där det passar dig bäst, i datorn, i surfplattan, mobilen eller i din e-boksläsare.

Top
Allaljudbocker.se