LibriVox  • Gratis tjänst
  • Kostnadsfri tjänst
    Låter dig tala in ljudböcker
    Bra app
  • 0 kronor/mån

Prova LibriVox gratis!

LibriVox är världens största kostnadsfria ljudbokstjänst.

Tjänsten drivs av volontärer som talar in böcker och sedan laddar upp dem.

Hos LibriVox har vem som helst möjlighet att både läsa in ljudböcker och lyssna på dem kostnadsfritt.

LibriVox är ljudbokstjänsten som sticker ut rejält jämfört med konkurrenterna. Detta då tjänsten är helt gratis och enbart erbjuder material som inte är skyddat med copyright. Librivox är en grupp av volontärer världen över som läser in offentliga texter och böcker som de delar med sig av genom sin hemsida och app. Tjänsten grundades 2005 av Hugh McGuire för att kunna dela med sig av kultur gratis på internet, på ett lagligt sätt. 13 år senare har tjänsten blivit relativt stor och har över 12,000 titlar i sitt utbud.

Konceptet bygger på att LibriVox och dess volontärer läser in böcker som tillhör det offentliga utbudet, d.v.s böcker som inte längre har något skydd av copyright. I praktiken innebär det alla böcker som är skrivna före 1923.

Eftersom det är ett amerikanskt företag är utbudet störst för engelska ljudböcker men flera titlar finns på svenska också. Du väljer helt själv vad du vill ha i ditt flöde och har 27 språk att välja mellan. Hemsidan är väldigt enkel och alla ljudböcker är enkelt organiserade hos LibriVox.

Webbsida: librivox.org
Kompatibla operativsystem: Android, iOS, Windows Phone
Övriga plattformar: Windows 10, Webbläsare (Chromes, Firefox, Safari, Explorer)
Stöd för offlinelyssning: Ja
Stöd för e-böcker: Ja
Gratis testperiod: Gratis tjänst
Månadskostnad: 0 kr

Kontakt: info@LibriVox.org

LibriVox app

Appen till LibriVox finns att ladda hem hos Appstore, Google Play Store och andra ställen där appar finns. Appen är helt gratis att ladda hem och du behöver inte registrera dig med några uppgifter. LibriVox app är enkel att använda och oerhört lättnavigerad med en smart organisering. Börja med att ställa in vilket språk du vill ha i appen (Svenska finns tillgängligt) och därefter väljer du vilket språk som ljudböckerna ska vara på.

Menyraden finns längst ner där du hittar dina favoriter och en katalog bestående av fyra flikar: Titlar, Författare, Genre och Senaste. Det finns också en sökfunktion där du kan söka efter ljudböcker, författare och inläsare. Längst ner till höger hittar du ‘Inställningar’ där du kan ställa in språk och annat. Appen är precis som hemsidan av det enklare slaget. Genomtänkt men täcker ändå alla behov.

Librivox app
LibriVox
LibriVox är en gratis ljudbokstjänst som sköts av volontärer världen runt. Utbudet är tunnare än hos många av konkurrenterna och inläsarkvalitén varierar eftersom vem som helst kan läsa in ljudböcker.
0 kr/mån

Utbudet på LibriVox

Eftersom tjänsten är helt gratis och det bara är offentliga titlar som finns på tjänsten är det ett relativt begränsat utbud.
Trots det ska man komma ihåg att det finns runt 12,000 titlar i utbudet. Som nämnt är det absolut flest engelska titlar men antalet svenska ljudböcker blir allt fler också.
Eftersom det enbart är böcker som är offentliga finns det endast ljudböcker från titlar före 1923. Det råder copyright skydd på alla andra boktitlar efter 1923 och då har inte Libribox rättigheterna att läsa in titlarna. Förutom på de författare som valt att dela med sig av sina verk. Detta gör att det finns en hel del mindre kända titlar efter 1923 från författare som bara vill synas.

Bli inläsare på LibriVox

För den som vill bli inläsare hos LibriVox är det möjligt att ansöka på hemsidan. Mitt på hemsidan finns där en grön “Volontär”-knapp. Som inläsare kan du bidra på flera olika sätt. Antingen som ensam inläsare av en hel bok men då behövs erfarenhet. Det finns också möjlighet att läsa in kortare texter som poesi och prosa, samt som en del tillsammans med andra, genom att läsa kapitel och delar av en bok.

För att läsa mer om hur du kan bli inläsare står processen i detalj på hemsidan tillsammans med vilka alternativ som finns tillgängliga för den som är intresserad. Som svensk är chansen stor att du blir antagen som inläsare så länge du har en behaglig röst

Sammanfattning

LibriVox lever på donationer och har ingen reklam samt erbjuder en gratis tjänst, därför är det många som uppskattar tjänsten. Vissa tycker att LibriVox fungerar bra som ett komplement till Bokus Play eller Bookbeat medan andra enbart använder LibriVox. Nivån på inläsarna varierar en del men generellt är det många duktiga och behagliga röster som finns tillgängligt. För den som gillar äldre litteratur och är ute efter en gratis tjänst är LibriVox ett gott alternativ.

Ladda hem appen eller kör från en mobila webbläsare för att få tillgång till hela utbudet i mobilen eller surfplattan. Då blir upplevelsen mer flexibel.

1 Kommentar
  1. Värdelöss (tyvär) mindre än 30 ”böcker”. Om du vill lysna på engelska är det helt annan sak. Men jag ville lyssna på svenska och kunde inte finna något.

Lämna ett svar

Top
Ljudböcker
Logo