Studentguide: Hitta din kurslitteratur som ljudbok

För många studenter är det konstanta inköpet av kurslitteratur en huvudvärk som medför en stor ekonomisk utgift varje månad. Det finns dock många sätt att skära ner på kostnaderna. Det är vanligt att köpa begagnade böcker eller låna litteratur från lokala bibliotek. Men något många studenter inte tänker på är att väldigt mycket kurslitteratur finns tillgänglig som ljudbok, som även går att låna hos bibliotekens egna ljudbokstjänster och som CD-skiva hos bibliotek.

Tre bra anledningar att lyssna på din kurslitteratur som ljudbok

Bild1

Stöd för de med lässvårigheter

Intalade böcker gör det enklare för de med lässvårigheter att hålla jämn takt i studierna.

spargris

Det billigare alternativet

Bibliotekens egna ljudbokstjänster är kostnadsfrida för dig som studerar.

träning

Fria upp tid för annat

Genom att lyssna på din kurslitteratur kan du göra annat under tiden, till exempel träna.

I denna artikel kan du läsa om:

  • Ljudbokstjänster med kurslitteratur på ljudbok
  • Hur du lånar ljudböcker på bibliotek
  • Var du kan köpa den billigaste kurslitteraturen som ljudbok
  • Vilka rabattkoder som finns för studenter hos ljudbokstjänster.
  • Vilka prisjämförelsesajter det finns för ljudböcker

Ljudbokstjänster där du kan låna ljudböcker gratis

Legimus

Legimus är Myndigheten för tillgängliga medier, MTM:s egna bibliotek. MTM är en statlig myndighet som ger personer med läsnedsättning det stöd de behöver för att klara sina studier.

Vänlige observera att Legimus enbart är tillgänligt för personer med läshinder som blivit tilldelade ett konto.

Här kan du läsa mer specifikt om vilka som får använda Legimus: http://www.legimus.se/100110/vem-far-lana

För att hjälpa studenter med läsnedsättning har MTM skapat tjänsten tillika appen Legimus. I Legimus, som är helt kostnadsfri, finns kurslitteratur som ljudbok, punktskriftsbok och e-bok. För att lyssna på ljudböcker med Legimus behöver du ett konto för nedladdning som du får på ditt bibliotek

Legimus app är skräddarsydd för att kunna konsumera din kurslitteratur genom öronen och har flera smarta funktioner som gör det enklare för dig att klara dina studier som till exempel möjlighet att sätta bokmärken vid viktiga passage och göra anteckningar.

Om din kurslitteratur inte finns inläst kan du beställa nyinläsning av boken på biblioteket. Nedan kan du läsa om kraven för att kunna begära nyinläsning av kurslitteratur.

Webbadress: Legimus.se

Legimus krav för nyinläsning av kurslitteratur

För att beställa kurslitteratur ska du:

  • ha en läsnedsättning
  • ha ett konto för egen nedladdning på din högskolas bibliotek
  • läsa en kurs eller ett program på högskolan

För att MTM ska göra kurslitteratur ska den vara obligatorisk på en utbildning du är antagen till. Det ska också vara hela böcker (ej delar). Inläsningen brukar ta cirka 8 veckor men för att påskynda processen finns det ofta möjlighet till del-leveranser.

Legimus beställning av kurslitteratur

Så här lånar du böcker med Legimus

  1. Sök efter kurslitteraturen i Legimus
  2. Låna det du behöver på högskolans bibliotek. Eller på ditt lokala bibliotek, om du har långt till campus
  3. På biblioteket får du ett nedladdningskonto och lär dig ladda ner talböcker
  4. Lyssna på talböcker i datorn, mobilen, läsplatta eller i spelare
  5. Hittar du inte din kurslitteratur i Legimus kan du beställa den på högskolans bibliotek

Legimus - Myndighetens för tillgängliga mediers, MTM:s, bibliotek

Legimus

Hämta Legimus i App store

Hämta i app store

Hämta Legimus i Google Play

Hämta i Google play
Biblio

Biblio är bibliotekets egna app som gör det enklare än någonsin att låna ljudböcker direkt till din smartphone eller surfplatta.

I appen kan du söka, utforska, låna och lyssna på ljudböcker – både on- och offline. Med ditt vanliga lånekortsnummer får du tillgång till alla bibliotekens ljudbokssortiment.

Tjänsten är helt kostnadsfri och Biblio samarbetar med bibliotek i hela Sverige för att kunna erbjuda ett brett sortiment av kurslitteratur på ljudbok.

Biblio finns på språken; svenska, finska, engelska och arabiska.


Så här kommer du igång med Biblio

1. Installera appen Biblio via Google Play eller App Store. Den är helt gratis.

2. Första gången du öppnar appen får du välja bibliotek och ange ditt lånekortsnummer och din pin-kod. Har du inte någon sådan får du den från ditt bibliotek.

3. För att leta upp en ljudbok klickar du på menyknappen till vänster, väljer Sök och fyller i titeln eller namnet på författaren. Det finns även möjlighet att sortera efter kategorier så du enkelt kan hitta det du söker.

4. När du har hittat boken du är ute efter kan du öppna den och läsa beskrivningen. Om du hittat rätt klickar du på Låna, väntar en stund och klickar sedan på Spela. Precis som med Legimus kan du spara bokmärken men här har du även möjlighet att sätta igång en insomningstimer som gör att uppspelningen stängs av efter 5-60 minuter.

Webbadress: Axiellmedia.com

Biblio - bibliotekets ljudböcker i en app

Biblio

Hämta biblio i App store

Hämta i app store

Hämta biblio i Google Play

Hämta i Google play
Librivox

Librivox är det globala, fria biblioteket för ljudböcker som drivs ideellt av frivilliga användare. Vem som helst kan läsa in och lyssna på ljudböcker på Libvrivox vilket har resulterat i att sajten har ett väldigt stort utbud av ljudböcker, däribland kurslitteratur – men att kvalitén på inspelningarna varierar.

Librivox vision är att göra alla böcker i den offentliga sfären tillgängliga, gratis, och i ljudboksformat på internet.

Samtliga intalade böcker på Librivox går att ladda ner till både dator, surfplatta och mobil från deras hemsida och de har även en app som gör det enkelt att ladda ner dem till din smartphone.

Både på hemsidan och i appen kan du enkelt navigera dig fram genom att filtrera på författare, titlar, genre och språk. Det finns även en sökfunktion där du snabbt kan ta reda på om din kurslitteratur finns inläst.

Webbadress: Librivox.org

Librivox - free public domain audiobooks

Librivox logo

Hämta Librivox i App store

Hämta i app store

Hämta Librivox i Google Play

Hämta i Google play
Vilka ljudbokstjänster erbjuder kurslitteratur?

Alla de stora ljudbokstjänsterna, det vill säga Nextory, Bokus Play och Bookbeat har kurslitteratur i sina utbud i olika stora utsträckningar. Det enklaste sättet att hitta den bok du söker är att söka efter den hos de olika tjänsterna för att snabbt få veta om någon av dem har boken i sitt utbud.

Studentrabatter för ljudboksappar

Nextory

Nextory ger studenter 49 dagars rabatt genom Studentkortet. En bra funktion som kan sänka era månadskostnader för Nextory är att de erbjuder ett familjeabonnemang för 199 kr/mån. Detta abonnemang kan delas på upp till 4 personer samtidigt.

Studentkortet är tillgängligt för alla som studenter runtom i landet som är verifierade via CSN och ger dig många exklusiva rabatter. Förutom Nextory erbjuder de till exempel även rabatt på Adlibris och andra stora bokshoppar.

Här kan du läsa mer om Nextorys erbjudande genom Studentkoertet: https://www.studentkortet.se/nextory/

Här kan du ansöka om Studentkortet: https://www.studentkortet.se/ditt-kort/

Nextory

Bookbeat

Bookbeat erbjuder sina användare, likt Nextory, möjligheten att vara fler användare på ett abonnemang. Bookbeats standardabonnemang kostar 149 kr/mån och för 49 kr extra i månaden går det lägga till ytterligare användare upp till max 5 användare.

Du kan även få 45 dagars fri användning av Bookbeat genom vår rabattkod; Allaljudbocker. Här kan du läsa mer om vår rabattkod för Bookbeat.

Bookbeat
Engelsk kurslitteratur på ljudbok
Audible logo

För dig som studerar på engelska så finns det utöver Biblio ett väldigt brett utbud av engelsk kurslitteratur hos den Amazon-ägda tjänsten Audible. Audible fungerar lite annorlunda jämfört med de svenska ljudbokstjänsterna. Hos Audible får användare 1 gratis ljud- eller e-bok i månaden med det billigaste abonnemanget som kostar cirka 145 kronor i månaden. Behöver du fler böcker i månaden än så kan det vara en bra idé att titta på deras dyrare abonnemang som ger fler poletter som byts in för böcker varje månad. Här kan du läsa mer om Audible och deras olika abonnemangsformer.

Oavsett om du väljer att använda dessa rabatter för ljudboksapparna eller inte så råder det ingen bindnignstid och om du inte skulle vara nöjd kan du enkelt avbryta testperioderna utan att det kostar något.
De billigaste nätbutikerna med kurslitteratur som ljudböcker

Kurslitteratur på ljudbok finns numera hos de flesta stora nätbutikerna men utbudet och priserna skiljer sig ofta ganska kraftigt mellan de olika aktörerna. De mest populära och billigaste alternativen är i vår erfarenhet:

Bokus – Bokus har ett enormt utbud av studenlitteratur på ljudbok och erbjuder 5% studentrabatt på all litteratur (däribland ljudböcker) genom både studentkortet och mecenatkortet.

En väldigt bra funktion hos Bokus är deras köp- & säljtorg där du kan både köpa och sälja studenlitteratur. Här kan du läsa mer om Bokus studenterbjudande: https://www.bokus.com/student

Adlibris – Adlibris är en känd nätbutik bland alla i Sverige och inte minst studenter. Som studenkund hos Adlibris får du:

  • 5% rabatt på ditt första köp
  • fri frakt över 149 kronor (vilket omfattar nästan all kurslitteratur)
  • 100 kr i presentkort när du handlar över 1000 kr

Om ljudboken du söker inte finns tillgänglig hos någon av ljudbokstjänsterna är Adlibris ett utmärkt alternativ.

Här kan du läsa mer om Adlibris rabatt för studenter: https://www.adlibris.com/se/student

Prisjämförelsesajter för ljudböcker

För att vara säker att du väljer den billigaste återförsäljaren är det bra att jämföra priserna på de olika ljudböckerna. En viktig sak att tänka på när du jämför de olika nätbutikerna är att de inte tar hänsyn till eventuella rabatter som de för Bokus och Adlibris vid sina jämförelser.

I listan jämte kan du se flera olika prisjämförelsesajter för kurslitteratursljudböcker.

Bli först att kommentera!

Lämna ett svar

Top
Ljudböcker
Logo