Bra lyssning!

Game of Thrones – ljudbok

Game of thrones som ljudbok – hör den episka sagan från tv

Sommarens längd minskar. Vintern kan vara i en livstid. Och kampen för järntronen har börjat. Den kommer sträcka sig från söder, där hettan sprider plotter, lust och intriger; till det stora och skoningslösa landet i öster; hela vägen till det kyliga norr, där en 100-tals meter hög vägg av ren is skyddar riket mot de mörka krafterna som lurar där nere. Kungar och drottningar, riddare och brottslingar, lögnare och lorder, och ärliga män.. alla kommer behöva spela ”The game of thrones”. Vintern är på väg.

Vill du lyssna på Game of Thrones ljudböckerna?

Som ny användare får du prova Bookbeat gratis i 30 dagar med vår exklusiva rabattkod: Allaljudbocker

Ljudböckerna finns även att lyssna på hos Storytel och Nextory där du får lyssna gratis i 14 dagar som ny användare – ingen bonuskod behövs!

Här kan du lyssna på Game of Thrones ljudböckerna gratis i upp till 30 dagar

Om boken

Game of Thrones ljudbok

Titel: A Game of Thrones

Utgivningsår (ljudbok): 2011-07-12

Författare: George R.R. Martin

Uppläsare: Roy Dotrice

Speltid: 33h 45min

Språk: Engelska

Förlag: HarperCollins

Tillgängliga format: Ljudbok

Bokens handling

Det bra

Innan vi påbörjar recensionen så bör en sak adresseras som alltid kommer upp när det talas om Game of Thrones. Folk anklagar alltid boken för att vara en sexistisk och kvinnohatande bok. Enligt vissa recensenter är kvinnor konstant underkastade och det är männen som har all makt. Detta är sant – i den första delen av serien! Mer än så tänker vi inte avslöja ifall det är så att någon inte känner till handlingen sen tidigare. Vad vi verkligen vill säga är; vem bryr sig om ljudboken är lite sexistisk och kvinnohatande? Det ÄR en fantastisk bok och historia. Det är dessutom en bok som utspelar sig under medeltiden. Först och främst så tror vi inte att de hade kommit lika långt med jämställdhetsfrågor på den tiden, och dessutom så är det så här Georg R.R. Martin valde att porträttera Westeros. Det finns inget som säger att han gjorde rätt eller fel i att porträttera sin värld så här men det var det han gjorde och resultat blev ett långt ifrån politiskt korrekt narrativ, men fortfarande ett väldigt bra narrativ. Nu när vi fått det här ur vägen kan vi börja prata om själva ljudboken.

Alla vi på Allaljudbocker.se som lyssnade på Game of Thrones ljudboken älskade den, som de flesta andra. Självklart kommer fantasy genren inte alltid falla alla i smaken, men det finns ingenting som bör stoppa dig från att åtminstone provlyssna på ljudboken, även om den bara finns inläst på engelska för tillfället.

Alla vändningar och oväntade hädelser i storyn, även om du vet vad som kommer ända, stoppar inte dem från att förvåna dig och deras effekter är lika potenta tredje gången du hör boken som första. Folk lyssnar ofta om sina favoritljudböcker flera gången om för att historierna fortsätter ha samma effekt på dem. Game of Thrones är precis så! Även om du känner till storyn så förstör det inte upplevelsen alls.

Det finns bara vaga indikationer på magi i Game of Thrones som gör storyn rikare och som påminner oss om att det faktiskt är en fantasy novell. Både drakarna och familjen Starks jättevargar föll oss båda i smaken, även om John Snows albinovarg ofta dyker upp med lite väl bra timing. De små antydningarna till profetian och karaktärernas visioner är också välkomna, men eftersom att magi har en så pass liten roll i historien så spelar de sällan en stor roll och kan inte enkelt användas för att rädda en karaktär i nöd.

Bokens intro är också fantastiskt. Den välskrivna prologen ger dig en bra uppfattning om vad som komma skall. Även scenerna och karaktärerna är skickligt beskrivna och enkla att visualisera. Avslutningsvis ska även uppläsaren, Roy Dotrice, få beröm för sin fantastiska inläsning som kan både göra, och förstöra ljudböker.

Det dåliga

Du har blivit varnad, storyn går långsamt. Men tempot är ofta viktigt för att verkligen måla scenen och låta dig lära känna alla karaktärer. Karaktärer som ofta dessutom kan vara svåra att hålla reda på tillsammans med alla vändningar i storyn, men allteftersom att boken fortgår kommer du bli mer och mer familjär med Westeros och alla personer där.

Om du är mer intresserad av fantasy som bara fokuserar på ett perspektiv och en simpel handling så är Game of Thrones inget för dig. Om du däremot är redo att djupdyka ner i en rik handling där inget går  att förutse, så är Game of Thrones full av intressanta karaktärer och sidohandlingar och väl värd din tid. Vi bör återigen varna dig för de MÅNGA karaktärerna du kommer behöva hålla reda på, men om du skulle glömma bort en eller två så är det oftast inte den största saken i världen.

Karaktärerna

Det bra

En karaktär vi verkligen gillade var Tyrion Lannister. Han är skarp, tycker illa om sin syster, sin far, och sig själv. Precis som människor nu för tiden dränker Tyrion sina känslor med alkohol och sex. Trots sina brister är Tyrion den mest förnuftiga karaktären i serien och bidrar ofta med en välkommen dos av humor i en serie som annars kan bli lite deprimerande. Det är även väldigt underhållande att lyssna på honom göra narr av andra karaktärer.

En annan positiv aspekt med karaktärerna i Game of Thrones är deras rika bakgrunder, väldigt få karaktärer är med i storyn bara för utfyllnad, alla spelar en viktig roll.

Det dåliga

Det är väldigt, väldigt många karaktärer att hålla reda på och när du väl lärt dig att komma ihåg någon och fått en relation till denna, så dör de oftast.

Uppläsaren

Det bra

Ray Dotrice som är uppläsaren av Game of Thrones berättar historien med perfekt tempo och urskiljer karaktärerna väldigt väl från varandra. Sättet han porträtterar dem på är skickligt vilket gör dem mycket enklare att visualisera och älska (samt hata).

Det dåliga

Det finns egentligen inget att klaga på när det gäller Ray Dotrice porträttering av Game of Thrones. Det enda dåliga är att ljudboken ännu inte finns intalad på svenska.

Avslutningsvis

Game of Thrones är en fantastisk ljudbok som trots att den är 33 timmar och 45 minuter, kommer hålla dig underhållen hela tiden. Efter du lyssnat på den kommer du enkelt förstå varför tv-serien med samma handling snabbt blivit en av de mest älskade serierna genom tiderna.

För dig som vill lyssna på Game of Thrones ljudboken gratis kan du göra det på Nextory, Storytel och Bookbeat. Genom att klicka dig vidare genom knapparna kan du även läsa våra recensioner om de olika ljudbokstjänsterna.

Bookbeat

Bookbeat har det bredaste utbudet av ljudböcker och den mest användarvänliga appen på marknaden. För dig som gillar att läsa e-böcker är Bookbeat också det självklara valet på grund av den fantastiska e-boksläsaren. Nu får du dessutom prova på deras tjänst gratis i 30 dagar med rabattkoden Allaljudbocker!

149 kr/mån


Nextory

Nextory är den mest prisvärda ljudbokstjänsten på marknaden. På Nextory hittar du tusentals titlar till en låg månadskostnad och appen fungerar suveränt. Nya användare har möjlighet att prova tjänsten gratis i 14 dagar utan bidningstid - ingen rabattkod behövs!

139 kr/mån


Storytel

Storytel är en av Sveriges största ljudboksaktörer med ett brett utbud av ljudböcker. Storytels standardabonnemang inkluderar 1 konto som kan lyssna på hela utbudet och 1 barnkonto som kan lyssna på barnböcker. Tjänsten kostar 169 kronor i månaden men nya användare får 2 veckors fri användning.

169 kr/mån

9.5 Betyg
Episk saga som underhåller alla 33 timmar!

Det är inte svårt att förstå varför Game of Thrones är en så älskad serie på tv-skärmen efter att vi lyssnat på boken som lagt grunden. Denna ljudboken har allt från fantastiska landskap, sex och krig till drakar. Ett måste att lyssna på för den som älskar fantasy.

Lägg till recension
Bli först att kommentera!

      Lämna ett svar

      Top
      Ljudböcker