Bra lyssning!

Livet efter dig ljudbok

Livet efter dig ljudbokUtgiven: 2015-06-26

Författare: Jojo Moyes

Inläsare: Gunilla Leining

Språk: Svenska/engelska

Längd: 11h 35min

Kategori: Romaner

Förlag: Printz publishing

Betyg: 9/10


Miljontals människor har sett filmen, och älskat den, och framgångarna på bioduken har åter väckt ett stort intresse för boken som blev startskottet för Jojo Moyes. Livet efter dig är namnet på den svenska adaptionen av Me Before You som är den första av tre delar i Me before you serien.

Livet efter dig berättar historien om den lite knäppa men charmiga Louisa Clark, som nyligen blivit av med sitt jobb och söker ett nytt. Det är så hennes och Will Traynors vägar korsar. Will Traynor är förlamad efter en motorcykelolycka och har tappat levnadsglädjen och gör ingenting om dagarna utöver att knapra i sig sin medicin. Louisas nya jobb blir som Wills nya sköterska och långsamt börjas ett band skapas mellan de två. Louisa för med sig ett helt nytt tankesätt och sprider ljus i Wills numera deprimerande liv och relationen fortsätter utvecklas.

Vi blev kära i den här boken så fort vi började lyssna på den och kunde inte sluta fören vi hade plöjt igenom alla elva timmarna. Jojo Moyes skriver på ett sätt som får en att koppla ett band till karaktärerna och det är ofta texten tar över en helt och man glömmer bort vad man gör. Trots att storyn berör ämnen som bara ett fåtal har en verklig koppling till får Moyes verkligen en att tänka efter om vad som skulle hända och hur du skulle känna i en liknande situation. Hon adresserar den mänskliga naturen och hur det är att möta och klicka med någon och hur det kan få en att se livet på ett helt annorlunda sätt. Handlingen är inte bara en gammal trött kärlkeshistoria där prinsessan möter prinsen och allt blir så himla bra. Den visar även upp svårigheterna man ställs för i vuxenlivet, att jobba, att ta tuffa beslut och hur allt kan förändras och tas ifrån en när som helst. Det Moyes vill att vi ska ta med oss av boken verkar vara att vi ska omfamna livet och leva varje dag till fullo, och framför allt att inte ta någonting för givet.

Denna romantiska novell är hjärtskärande och du kommer behöva näsdukar. Trots dess relativt ovanliga omständigheter kan de flesta relatera till situationen i boken eller åtminstone jämföra med sin egen situation. Karaktärerna är välskildrade, de är inte svarta eller vita, de har brister och är inte antingen goda eller onda, vilket gör dem enklare att relatera till och gilla samt mer realistiska. Moyes sätt att skriva är enkelt att förstå men detaljerna beskrivs ändå ingående och väl vilket hjälper en att sätta sig själv in i handlingen och relatera till hur karaktärerna känner och vad de går igenom. Det är mest Louisas synvinkel boken berättas ur, men ibland skiftar perspektivet när det är nödvändigt vilket gör det enklare för oss som lyssnar att komma nära karaktärerna och förstå samtligas emotionella resa genom handlingen. Flera problem som sällan uppmärksammas och som många inte ens ser som problem adresseras, och ett nytt ljus riktas mot de många vardagliga problem handikappade ställs inför dagligen.

Att lyssna på livet efter dig på ljudbok fick oss att gå igenom alla möjliga känslor och vi gjorde nog ett helvarv i känslospektran. Det var förödande vackert och vi kan inte rekommendera boken nog, främst till de som gillar realistisk romans men också för den som bara vill lyssna på en vacker historia om mänskligheten i stort och dem många olika problem vi ställs inför genom livet.

Gunilla Leining är en av de mest erfarna inläsarna av ljudböcker och även den här gången gör hon en utmärkt insats. Hon läser upp boken med inlevelse och får varje karaktär, oavsett hur stor eller liten roll den har, att komma till liv. Alla som lyssnar på ljudböcker vet hur viktig roll inläsaren har och i detta fallet finns det ingenting att oroa sig för, raka motsatsen, det är ett nöje att lyssna på Leining.

9.5/10 - Kärlekens och Förlustens Nyanser
Livet efter dig” är en gripande roman som utforskar djupet av mänskliga relationer, sorg, och kärlekens helande kraft. Berättelsen om Louisa Clark och Will Traynor är en emotionell resa som rör vid hjärtat, fylld med karaktärer som man lätt kan relatera till och situationer som utforskar livets komplexitet. En berättelse som balanserar mellan sorg och hopp, och som fångar lyssnarens hjärta från start till slut.

Fler populära ljudböcker

Bra lyssning! Hjärnstark ljudbok

Hjärnstark ljudbok

Hjärnstark: Hur motion och träning stärker din hjärna – ...
9 Betyg
Fantastisk historia med ännu bättre uppläsning!

Bli först att kommentera!

Lämna ett svar

Top
Ljudböcker
Logo