Bra lyssning!

Ondskan av Jan Guillou – Ljudboken

Ondskan på ljudbok – Jan Guillous debutroman i nytt format

Ondskan gavs ut som bok redan 1981 och var den populära svenska författaren Jan Guillous debutroman, tillika delvisa självbiografi. 2003 kom bokens filmatisering till biograferna som likt boken togs emot varmt av publiken.

Bara ett år efter filmens premiär spelades ljudboken in och det är Jan Guillou som själv läst in den vilket gör boken extra njutbar och ett måste att lyssna på. Denna svenska klassiker finns att lyssna på hos Bookbeat där du som ny kund får lyssna gratis i upp till 30 dagar med vår exklusiva rabattkod: Allaljudbocker.

Ljudboken finns även hos både Storytel och Nextory där du som ny kund får lyssna fritt i 14 dagar – ingen bonuskod behövs!

Här kan du streama Ondskan på ljudbok gratis i upp till 30 dagar

Bäst i test


 • 30 dagars rabattkod: "Allaljudbocker"
 • Bäst i test av alla ljudbokstjänster
  30 dagars fri lyssning med rabattkoden: "Allaljudbocker"
  Störst utbud av ljudböcker
  Ingen bindningstid
 • Från 149 kronor/mån


 • 30 dagars rabattkod: "Alltomljud30"
 • 30 dagars testperiod med rabattkoden "Alltomljud30"
  Två olika abonnemang
  Abonnemang kan pausas
  Ingen bindningstid
 • Från 79 kronor/mån


 • 14 dagars fri lyssning
 • Brett utbud av ljud- och e-böcker
  Flera olika abonnemangsformer
  Ingen bindningstid
 • Från 139 kronor/mån

Om boken

Ondskan ljudboksomslag

Titel: Ondskan

Utgivningsår (ljudbok): 2004-12-10

Författare: Jan Guillou

Uppläsare: Jan Guillou

Speltid: 10h 52min

Språk: Svenska

Förlag: Piratförlaget

Format: Ljudbok och e-bok

Handling

Ondskan handlar om Erik Ponti, en kille i sjuttonårsåldern som växer upp i 1950-talets Stockholm. Erik har haft en tuff uppväxt med en sadistisk och misshandlande styvfar som inte låter något strul Erik hittar på gå ostraffat, och en mor som inte vågar säga ifrån utan hjälplöst tittar på. Eriks våldsamma hemförhållande präglar hans liv även utför hemmet där han tillsammans med sitt gäng slåss i skolan. Till slut börjar Erik lida med de människor han gör illa, men inte innan han blir relegerad från sin skola.

För att räta ut Erik och få honom på rätt bana i livet skickas han till internatskolan Stjärnsberg och Erik åker dit fast besluten om att sluta slåss och leva ett liv utan våld. Men när han inser att våld och bestraffning är mer normaliserat och tillåtet på internatet än hemma i Stockholm med både fysiska och psykiska bestraffningar, mitt framför näsan på tillåtande lärare, inser Erik att någon måste stå upp emot förtrycket. De äldsta eleverna gör hur de vill och tvivlar inte på att slå till de yngre, mindre värda studenterna för minsta lilla felsteg.

När Erik vägrar falla i led och acceptera förtrycket blir han en måltavla för de äldre studenterna och främst en vid namn Otto Silverhielm som gör det till sitt personliga uppdrag att knäcka Erik. Dag ut och dag in terroriseras Erik som vägrar att ge upp, och att slåss.

Desto längre in i berättelsen vi kommer, desto större blir förtrycket och när Erik visar sig för svår att knäcka börjar Otto även attackera Eriks rumskamrat tillika vän Pierre Tanguy, och gå efter Eriks förbjudna romans med finskan Marja i hopp att få Erik relegerad.

Ondskan är en historia om att stå upp emot förtryck och att stå upp för de som inte kan stå upp för sig själva. Jan Guillou gjorde först ett fantastiskt jobb när han skrev berättelsen, och ett lika bra jobb när han talar in den. Han pratar med inlevelse och ibland känns det som att han talar direkt ur minnet och inte ur boken, något som inte alltid fallet för ljudböcker! Det är en minst sagt autentisk upplevelse att lyssna på honom beskriva händelseförloppen och de tio timmarna som ljudboken vara känns som två.


För dig som vill lyssna på Ondskan på ljudbok gratis kan du göra det på Nextory, Storytel och Bookbeat.

Bookbeat
Bookbeat har det bredaste utbudet av ljudböcker och den mest användarvänliga appen på marknaden. För dig som gillar att läsa e-böcker är Bookbeat också det självklara valet på grund av den fantastiska e-boksläsaren. Nu får du dessutom prova på deras tjänst gratis i 30 dagar med rabattkoden Allaljudbocker!
149 kr/mån

Nextory
Nextory är en prisvärd och väldigt flexibel ljudbokstjänst. På Nextory hittar du tusentals titlar till en låg månadskostnad och appen fungerar suveränt. Nya användare har möjlighet att prova tjänsten gratis i 30 dagar utan bindningstid med vår exklusiva rabattkod Allaljud30
Från 139 kr/mån
Storytel
Storytel är en av Sveriges största ljudboksaktörer med ett brett utbud av ljudböcker. Storytels standardabonnemang inkluderar 1 konto som kan lyssna på hela utbudet och 1 barnkonto som kan lyssna på barnböcker. Tjänsten kostar 169 kronor i månaden men nya användare får 2 veckors fri användning.
169 kr/mån

Fler populära ljudböcker

9 Betyg
Spännande och gripande klassiker som måste lyssnas på!

Ondskan har blivit en svensk klassiker av en anledning. Jan Guillou har först och främst skrivit en riktigt bra bok, och även talat in den lika skickligt. För dig som gillar spänning och underdogberättelser är detta ett riktigt bra val!

Lägg till recension
Bli först att kommentera!

Lämna ett svar

Top
Ljudböcker