Bra lyssning!

Kallocain – Ljudbok

Ett av författaren Karin Boyes mest välkända verk är den intressanta romanen Kallocain. Boken gavs ut för första gången redan år 1940 och har sedan dess blivit något av en svensk klassiker. Boken beskriver ett samhälle där alla människors enda uppgift är att verka för Statens bästa. Kallocain är en sanningsdrog som uppfinns av Leo Kall och används för att ta sig in i människornas tankar och ta reda på vad de verkligen tycker och tänker, och på så sätt avslöja alla statsfientliga tankar.

Romanen med undertiteln ”Roman från 2000-talet” bjuder på dystopi, inslag av science fiction och poesi och den beskriver ett samhälle där människor inte ses som individer. Men den gestaltar även tron om människans förmåga att skapa en bättre värld. Boken beskriver dessutom djupa känslor, som kärlek och strävan efter frihet, trots det ständiga övervakandet. Kort sagt är det en fantastisk bok som bjuder på lite allt möjligt. Kallocain ljudbok är uppläst av politikern Leif Pagrotsky och finns tillgänglig att köpa hos ett flertal bokhandlare på nätet.

Vill du lyssna på ljudboken Kallocain kan du göra det gratis hos BookBeat i 45 dagar med vår unika rabattkod: allaljudbocker (reklamlänk)

Här kan du streama Kallocain av Karin Boyes som ljudbok gratis i upp till 45 dagar

 • LjudbokstjänstGratis provperiodInfoMånadskostnadApp
 • 1Bookbeat
  Vårt toppval

  45 dagars gratis användning
  • Stort utbud av ljudböcker och e-böcker
  • Väldigt bra app
  • Bra e-boksläsare
  • Ingen bindningstid
  Basic:
  99 kr/mån
  Premium:
  169 kr/mån
  Prova gratis i 45 dagarreklamlänk
 • 2Bokus Play

  45 dagars gratis användning
  • Inspirerande tips från våra bokspecialister varje vecka
  • Brett utbud av ljudböcker
  • Billigt basabonnemang
  • 45 dagars fri provperiod med vår rabattkod allaljudbocker_45
  Bas:
  79 kr/mån
  Premium:
  149 kr/mån
  Familj:
  229 kr/mån
  Prova gratis i 45 dagarreklamlänk
 • 3Nextory

  35 dagars gratis användning
  • Brett utbud av både ljudböcker och e-böcker
  • Tydlig och bra design
  • Bokutmaningar för roligare användning
  • Flera olika abonnemangsformer
  Basic:
  139 kr/mån
  Unlimited:
  189 kr/mån
  Unlimited 2-4:
  229 kr/mån
  Prova gratis i 35 dagarreklamlänk
 • 4Audible logo

  30 dagars gratis användning
  • Stort utbud av engelska ljudböcker
  • Stort utbud av podcasts
  • Ljudböcker får behållas efter uppsägning
  £7,99/mån
  Prova gratis i 30 dagarreklamlänk

Om boken

Kallocain

Utgiven (som ljudbok): 2007-11-02

Författare: Karin Boye

Uppläst av: Leif Pagrotsky

Längd: 6h 15 min

Språk: Svenska

Kategori: Roman, Fantasy/Sci-Fi, Dystopiskt, Svenska Klassiker

Förlag: StorySide

Tillgängliga format: Ljudbok, E-bok

Bokens Handling

Kallocain är en framtidsroman och dagboksroman skriven av Karin Boye. Den publicerades år 1940 och var Karins sista och mer välkända roman. Det är lite av en skrämmande berättelse om hur det skulle se ut ifall staten styrdes av ett kontrollsystem, där alla ständigt övervakas och måste arbeta för statens bästa. Världsstaten, vilket är landet i boken, tvingade ner människorna under jorden efter ett krigshot från Universalstaten. Där bor alla i olika celler, skostäder, kemistäder och så vidare. Människorna som bor i olika celler får dessutom inte kontakta varandra.

Varför de inte fick kontakta varandra var på grund av att staten ville undvika spionage. Leo Kall, en kemist och medsoldat, skapar en sanningsdrog som han kallar för Kallocain. Drogen tar sig in i människornas själar där det visar sig att de flesta drömmer om att göra uppror mot Världsstaten. Kall blir tillfångatagen av Universalstaten där han i hemlighet skriver ner sina minnen. Han börjar tvivla på sin roll i samhället, samtidigt som han vägrar sluta tro på att hans sanningsserum ska kunna hjälpa till, till en bättre värld.

Andra gillade också

Om författarinnan Karin Boye

Karin Boye, född 1900 i Göteborg, var en svensk poet, författare och översättare. Boye gifte sig med statistikern Leif Björk 1929, men de skilde sig 1935 efter en resa till Berlin. Karin debuterade med en diktsamling 1922. Poesi var nämligen det hon var mest känd för, dock skrev hon en hel del andra verk. Den första romanen hon skrev var Astarte och den fick år 1931, ett pris i en nordisk romanpristävling. Den dystopiska romanen Kallocain var dock det verk av henne som blev mest uppmärksammat.

Hon fick inspiration till Kallocain efter att hon rest genom Tyskland och hur dess samhällsutveckling såg ut, samt när hon reste till Sovjetunionen. Boye var dessutom med och grundade Spektrum, en tidskrift där hon tillsammans med tre män ingick i redaktionen under åren 1931–1932. Karin Boye skrev under sitt liv ett antal verk som blev rätt välkända. Förutom Kallocain, skrev hon en delvis självbiografisk roman, ”Kris”. Boye levde fram till 1941 när hon begick självmord av en överdos av sömnpiller.

9 Betyg
Skrämmande och intressant ljudbok

Kallocain är en intressant och rätt skrämmande framtidsroman. Kallocainet, serumet som tar sig in i människornas allra mest privata och tvingar alla att tala sanning, är både spännande att läsa om samt obehagligt. Boken påminner om "1984", dock lite mer lättläst. Men lyssnar man på ljudboken spelar det ingen roll. I den här romanen får man lyssna på Leif Pagrotsky när man väljer ljudboken, och han gör det på ett sätt som gör att du verkligen kommer fastna i berättelsen. Det är ett måste för dig som gillar framtidsromaner!

Bli först att kommentera!

Lämna ett svar

Top
Ljudböcker
Logo