Bra lyssning!

Ett öga rött – Ljudbok

Ett öga rött kom ut som bok år 2003 och är skriven av Jonas Hassen Khemiri. Ett öga rött var Khemiris debutroman och den blev mycket omtyckt. Den blev Sveriges bästsäljande bok år 2004. Khemiri har vunnit en del priser och utmärkelser både som författare och dramatiker. Ljudboken Ett öga rött läses upp av Hamadi Khemiri, Jonas Hassen Khemiris bror. Detta ger uppläsningen en genuin upplevelse då delar av den är skriven med en typ av egenkonstruerad förortssvenska. Andra delar av boken är skriven på grammatiskt korrekt svenska.

Ett öga rött är skriven i ett dagboksformat av huvudpersonen i boken, 15-åriga Halim. Halim bor med sin pappa i Stockholm. Boken har även filmatiserats. Boken handlar om en pojke och hans pappa som har olika syn på hur man ska bete sig som invandrare i Sverige och Halim känner att hans pappa sviker. När du lyssnar på Ett öga rött kan du förvänta dig en historia med både sorg och skratt, olikt något du tidigare läst. Med Hamadi Khemiri som uppläsare får du en bra upplevelse.

Vill du lyssna på Ett öga rött på ljudbok kan du göra det gratis hos BookBeat i 45 dagar med vår unika rabattkod: allaljudbocker.

Här kan du streama Ett öga rött som ljudbok gratis i upp till 45 dagar

 • LjudbokstjänstGratis provperiodInfoMånadskostnadApp
 • 1Bookbeat
  Vårt toppval

  45 dagars gratis användning
  • Stort utbud av ljudböcker och e-böcker
  • Väldigt bra app
  • Bra e-boksläsare
  • Ingen bindningstid
  Basic:
  99 kr/mån
  Premium:
  169 kr/mån
  Prova gratis i 45 dagarreklamlänk
 • 2Bokus Play

  30 dagars gratis användning
  • Inspirerande tips från våra bokspecialister varje vecka
  • Brett utbud av ljudböcker
  • Billigt basabonnemang
  Bas:
  79 kr/mån
  Premium:
  149 kr/mån
  Familj:
  229 kr/mån
  Prova gratis i 30 dagarreklamlänk
 • 3Nextory

  35 dagars gratis användning
  • Brett utbud av både ljudböcker och e-böcker
  • Tydlig och bra design
  • Bokutmaningar för roligare användning
  • Flera olika abonnemangsformer
  Basic:
  139 kr/mån
  Unlimited:
  189 kr/mån
  Unlimited 2-4:
  229 kr/mån
  Prova gratis i 35 dagarreklamlänk
 • 4Audible logo

  30 dagars gratis användning
  • Stort utbud av engelska ljudböcker
  • Stort utbud av podcasts
  • Ljudböcker får behållas efter uppsägning
  £7,99/mån
  Prova gratis i 30 dagarreklamlänk

Om boken

Ett öga rött - ljudbok

Utgiven (som ljudbok): 2016-12-15

Författare: Jonas Hassen Khemiri

Uppläst av: Hamadi Khemiri

Längd: 5h 42min

Språk: Svenska

Kategori: Roman

Förlag: Bonnier Audio

Tillgängliga format: Ljudbok, E-bok

Bokens Handling

Ett öga rött utspelar sig i Stockholm, först Skärholmen och senare på Södermalm. Huvudpersonen är 15-åriga Halim vars mor har gått bort och han bor med sin far Otman. De flyttar från Skärholmen till Södermalm då Otman inte tycker att Skärholmen är en bra miljö för Halim. På Södermalm finns inte så många invandrare och Halim trivs inte. Han tycker att hans pappa sviker invandrarna och försöker försvenska sig. Han tycker att hans pappa har gett upp Kampen och bara tycker att det är viktigt att snacka bra svenska.

Far och son kommer ändå nära varandra under deras tid tillsammans. En gammal kvinna med demens berättar för Halim om integrationsplanen som svenskarna har, för att få bort alla invandrare från Sverige. Det är denna kamp han tycker att pappan har gett upp. I grund och botten handlar boken om en pojke som försöker hitta sig själv i världen där han får höra att svenskarna inte går att lita på. Detta är en träffsäker historia om att vara invandrare i Sverige och den är skriven på ett unikt språk.


Andra gillade också

Om författaren Jonas Hassen Khemiri

Jonas Hassen Khemiri föddes i Stockholm år 1978 och han är både författare och dramatiker. Ett öga rött var hans debutroman och den sålde väldigt bra. Han har skrivit en del andra romaner efter detta och han har blivit tilldelad bland annat Sveriges Radios Romanpris och Aniarapriset. Khemiri är även den första svenska författaren att få en novell publicerad i den amerikanska tidskriften New Yorker. Efter att han tagit studenten från gymnasiet reste han till Mellanöstern och där fick han sin första artikel någonsin såld.

Jonas Hassen Khemiri har även bott i New York och arbetat i klädaffär samt praktiserat på FN:s högkvarter. Han har studerat både vid Stockholms Universitet och Handelshögskolan i Stockholm. Khemiri är även dramatiker och bland annat hans pjäs med namn Invasion! (2006) har spelats på Stockholms Stadsteater. Han har fått flera andra pjäser uppsatta efter det också. Khemiri har också skrivit en roman om bombdåden i Stockholm 2010 som heter ”Jag ringer mina bröder”. Den har också blivit uppsatt som pjäs bland annat på Malmö Stadsteater.

9 Betyg
Berör med både humor och sorg

Ett öga rött är en bok som är annorlunda med sitt förortssvenska-språk. Det är en bok som berör på flera sätt, den har både humor och sorg och lämnar ingen läsare oberörd. Det är en bok som har ett träffsäkert, om än speciellt, språk och sätt. Uppläsaren gör boken mer äkta att lyssna på. Igenkänningsfaktorn är hög för många invandrare i Sverige och är en bra lyssning för alla, oavsett ursprung. Vi på Allaljudbocker.se rekommenderar Ett öga rött!

Bli först att kommentera!

Lämna ett svar

Top
Ljudböcker
Logo