Redaktionens val: Everybody’s Son

Recension av Everybody’s Son

Den bĂ€stsĂ€ljande, kritikerrosade författaren till böckerna The Space Between Us och The World We Found – Thrity Umrigar Ă€r tillbaka. I sin senaste bok utforskas problem om ras, klass, privilegier och makt och tvingar oss tĂ€nka pĂ„ obekvĂ€ma moraliska frĂ„gor i denna berörande, ambitiösa, och emotionellt skrivna novellen om tvĂ„ familjer, en svart, och en vit. Lyssna nedan pĂ„ vĂ„r recension av ljudboken!

Everybody's Son ljudbokUtgiven: 2017-06-06

Förlag: Harper Collins US

Författare: Thrity Umrigar

InlÀsare: Josh Bloomberg

LĂ€ngd: 10h 38min

Betyg: 8/10


Under den vÀrsta vÀrmeböljan pÄ ett helt Ärtionde Är 1991 har den tioÄrige Anton varit inlÄst i sin lÀgenhet i slummen helt ensam, i sju dagar, utan varken luftkonditionering eller ens en flÀkt. Utan elektricitet fungerar inte lamporna eller kylskÄpsbelysningen. Varm, hungrig och desperat krossar Anton ett fönster och klÀttrar ut frÄn mörkret. Han skÀr sig i benet pÄ glaset och Àr tÀckt i blod nÀr polisen till slut hittar honom. Hans mor, Juanita hittas senare i ett knarkarhus bara ett par kvarter bort, nÀst intill medvetslös och halvnaken. NÀr hon till slut vaknar till Àr det bara en sak hon upprepande frÄgor efter, hennes pojke. Det var aldrig hennes intention att lÀmna Anton ensam, hon skulle bara gÄ ivÀg för en snabb fix och var pÄ vÀg tillbaka nÀr hennes knarklangare högg tag i henne, vÄldtog henne och fortsatte hÄlla henne för hög för att gÄ ivÀg. Oavsett hur starkt bandet mellan mor och son mÄ vara placeras Anton i en fosterfamilj och Juanita Äker i fÀngelse.

Den Harvardutbildade sonen till en amerikansk senat, domare David Coleman Àr en Àttling till den nordöstra vita överklassen. I hans desperation att Äter ha ett barn i huset efter hans tonÄrssons tragiska död anvÀnder David sin makt och sina kontakter för att behÄlla sin nya fosterson Anton tillsammans med sin fru Dolores. Handlingar som kommer ha förödande konsekvenser de kommande Ären. Följande i sin fosterfamiljs fotspÄr börjar Anton de kommande Ären göra ett namn för sig yrkesmÀssigt och klÀttra i hierarkin. Men nÀr han fÄr reda pÄ sanningen om sitt liv, hans biologiska mor, och handlingarna frÄn hans adoptivförÀldrar, kommer denna man av lagen behöva ta stÀllning till den moraliska komplexiteten av de brott som begÄtts av de mÀnniskor han Àlskar mest.

Boken berĂ€ttas i tre delar: Antons barndom, hans college-Ă„r, och hans medelĂ„lder. Trots hans roll som en protagonist fĂ„r vi aldrig riktigt kĂ€nna Anton – den största anledningen till detta Ă€r för att han inte riktigt kĂ€nner sig sjĂ€lv. Hans roll kan ses som ganska passiv vilket lĂ„ter oss se utvecklingen av karaktĂ€rerna runt om honom, de sanna arkitekterna av hans liv. Och trots att Anton Ă€r smart, ser bra ut och Ă€r framgĂ„ngsrik, konsumeras han av sin identitet som svart i en vit familj och mĂ„nga Ă„r senare, nĂ€r Antons mor kommer tillbaka in i hans liv mĂ„ste han vĂ€lja vem han vill vara; allas son (Everybody’s Son) eller bara sig sjĂ€lv.

Författaren Thrity Umrigar’ nyanserade tillvĂ€gagĂ„ngssĂ€tt till de komplicerade moralerna och motivationerna av huvudkaraktĂ€rerna i Antons liv Ă€r extremt skickligt utfört. Det enda som Ă€r svart eller vitt i boken Ă€r karaktĂ€rernas hudfĂ€rg – denna bok tar plats i grĂ„zonen av vad som Ă€r rĂ€tt och fel, dĂ€r Anton Ă€r, och den sĂ€tter frĂ„n hur lĂ„ngt nĂ„gon kan gĂ„ för en person de Ă€lskar pĂ„ prov. FĂ„ böcker Ă€r sĂ„ öppen för tolkning och kan diskuteras i lika ingĂ„ende detalj som Everybody’s Son, men oavsett hur mycket du diskuterar om den kommer det alltid finnas obesvarade frĂ„gor kring nĂ„gra av bokens handlingspunkter, nĂ„got som bĂ„de Ă€r irriterande, och fantastiskt.

Under de cirka 10 timmarnas lyssning hĂ„lls man konstant engagerad och intresserad Ă€ven av det skickliga narrativet som görs av Josh Bloomberg. Det rĂ„dde aldrig nĂ„gon förvirring om vilken karaktĂ€r som talade: Bloomberg skapar en distinkt röst för varje karaktĂ€r och Ă€ven det bara Ă€r smĂ„ karaktĂ€rsdrag och uttalanden sĂ„ Ă€r de olika dialekterna enkla att skilja Ă„t vilket gör mycket för den narrativa kvalitĂ©n. Alla vet vi hur viktig upplĂ€saren Ă€r för ljudböcker och Josh Bloomberg gör Everybody’s Son ett nöje att lyssna pĂ„.

Fler populÀra ljudböcker

Bra lyssning! Harry potter ljudböcker

Harry potter ljudbok

Alla ljudböckerna finns pÄ Bookbeat med bÄde svenskt och ...
Bli först att kommentera!

LĂ€mna ett svar

Top
Ljudböcker
Logo