Bookbeat eller Storytel – vilken ljudbokstjänst är bäst?

Bookbeat vs Storytel

Vilken ljud- och ebokstjänst är egentligen bäst av Bookbeat och Storytel? Vi har rigoröst jämfört de två populära ljudbokstjänsterna och korat en vinnare.

De kriterier som använts för att utse en vinnare var bland annat; utbud, pris, appfunktioner, e-boksläsare och uppspelningskvalitet.

I tabellen nedan kan du klicka på den delen av jämförelsen du är mest intresserad av för att snabbt föras dit.

Sammanfattning – Vinnaren mellan Bookbeat och Storytel

 • LjudbokstjänstGratis provperiodInfoMånadskostnadApp
 • 1Bookbeat
  Bra val

  30 dagars gratis användning
  • Stort utbud av ljudböcker och e-böcker
  • Väldigt bra app
  • Bra e-boksläsare
  • Ingen bindningstid
  Från 99 kronor/mån
  Prova gratis i 30 dagar

Med sitt stora utbud av ljud- och e-böcker och låga månadskostnad utsågs BookBeat till den bästa ljudbokstjänsten av BookBeat och Storytel.

Som ny användare får du genom Allaljudbocker.se prova BookBeat gratis i 30 dagar utan bindningstid. Under provperioden kan du helt riskfritt testa tjänsten för att se om den passar dig.

Nedan kan du se vilka punkter som tjänsterna testades på och vilken tjänst som var bäst på respektive punkt.

 • Utbud – Bookbeat
 • Pris och abonnemangsform – Oavgjort
 • Fri testperiod – Oavgjort
 • Appfunktioner – Bookbeat
 • E-boksläsare – Oavgjort

Hur skiljer sig utbuden?

Bookbeat

Bookbeats utbud

Att Bookbeat backas av det enorma förlaget Bonnier Books märks tydligt då i princip alla populära titlar finns att hitta i deras utbud, ofta på både engelska och svenska och i både ljud- och e-boksformat.

Att tjänsten tillhör Bonnier innebär dessutom att så fort en ny bok släpps av förlaget får Bookbeat-prenumeranter tillgång till dessa först av alla.

Bookbeat har valt att dela in sina böcker i 12 välkända och användbara kategorier som gör att du snabbt kan hitta den bok du söker.

Storytel

Storytels utbud

Även Storytel besitter ett stort utbud av både ljud- och e-böcker. Enligt dem själva har de samarbete med flest förlag i hela Sverige vilket är anledningen till det stora utbudet. Att tjänsten för ett par år sedan slogs ihop med Mofibo har såklart även bidragit till detta.

Om vi jämför enbart antalet titlar i sortimenten går det knappt skilja på de två tjänsterna. Det Storytel faller på jämfört med Bookbeat är hur snabbt nya titlar blir tillgängliga. Bookbeat är oftast blixtsnabba med att erbjuda sina prenumeranter de senaste boksläppen och gör det dessutom till en billigare månadskostnad, något som diskuteras i nästa stycke.

Bäst utbud av Storytel och Bookbeat – Bookbeat

Månadskostnader och abonnemangsformer

Bookbeat

Bookbeats pris

Bookbeat har tre olika abonnemangsformer med olika priser som skiljer sig i hur mycket användare kan streama.

Det tre olika abonnemangen är:

Basic:

 • 99 kr/mån
 • 20 timmar streaming/mån

Standard:

 • 149 kr /mån
 • 100 timmar/mån

Premium:

 • 199 kr/mån
 • Obegränsad streaming

Upp till 4 extra användare går att lägga till i samtliga abonnemang och kostar 49kr/mån per extra användare.

Bookbeats abonnemang gör det enklare att betala mindre varje månad för de som lyssnar mindre och för majoriteten av användare räcker 100 timmar streaming varje månad.

Storytel

Storytels pris

Storytel har tre olika abonnemangsformer att välja mellan, i de olika abonnemangen ingår följande:

 • Unlimited – 169 kronor/mån
  • 1 konto
  • 1 barnkonto
  • 2 strömmar (personer som kan streama från kontot samtidigt)
  • Obegränsad offline lyssning/läsning.
 • Family – 209 kronor/mån
  • 2 konton
  • 2 barnkonton
  • 4 strömmar
  • Obegränsad offline lyssning/läsning.
 • Family Plus – 259 kronor/mån
  • 3 konton
  • 3 barnkonton
  • 6 strömmar
  • Obegränsad offline lyssning/läsning.

Storytels familjeabonnemang är väldigt prisvärda för familjer där även barnen vill lyssna. För bara 209 kronor i månaden kan en familj på 2 föräldrar och 2 barn lyssna obegränsat på ljudböcker.

En stor begränsning i barnkontona bara kan streama böcker från barnkategorin som är avsedd för barn 0-12 år. För en familj med barn i ungdomsåldrarna är abonnemangsformen därmed inte lika bra.

Vinnare i jämförelsen av pris och abonnemangsform – Oavgjort

Eftersom båda tjänster har klara fördelar gentemot varandra så går det inte utse en vinnare i kategorin.

Den mest rättvisa sammanfattningen som kan göras är att Storytel passar barnfamiljer bäst och att Bookbeat passar de som inte behöver obegränsad streaming.

Fria testperioder

Bookbeat – 30 dagar

Storytel – 30 dagar

BookBeat och Storytel erbjuder lika långa testperioder. Under de fria testperioderna har användare tillgång till båda tjänsternas fulla utbud av ljudböcker och samtliga funktioner.

Bäst fria testperiod – Oavgjort

Appfunktioner

Bookbeat

Bookbeats app – Tillgänglig till iOS och android med de flesta önskbara funktioner

Bookbeats app är extremt användarvänlig med ett enkelt gränssnitt. De böcker du väljer att spara dyker upp direkt på första fliken i appen för att du snabbt ska kunna börja lyssna på boken så fort du loggat in.

Det är enkelt att skilja på vilka böcker du laddat ner och inte då de ligger i separata flikar för att du inte ska råka slösa surf på ditt mobilabonnemang. Böcker du lyssnat färdigt på flyttas dessutom till en separat flik som gör det enkelt för dig att hitta dem om du skulle vilja lyssna på dem igen eller tipsa om dem, utan att ta upp onödig plats jämte böckerna du lyssnar på just nu.

Appen är fylld av liknande smarta funktioner och har en utmärkt sökfunktion och filtrering som gör de enkelt att hitta boken du söker, oavsett om du bara vet vem författaren är eller bokserien den tillhör.

Rent tekniskt skiljer sig uppspelningskvaliten mellan de olika ljudbokstjänsterna och för Storytel skiljer det sig mellan olika ljudböcker.

Bookbeat streamar i 56 kbit/s i formatet AAC-LC.

Storytel bytte teknik i mars 2018 och förbättrade därmed sin uppspelningskvalitet. Deras gamla böcker streamar i mono 48 kbit/s, nyare böckers uppspelningskvalité skiftar mellan 64 och 128 kbit/s. Storytel originals som är Storytels egna ljudböcker (likt Audible Originals) spelas alltid upp i 129 kbit/s.

Storytel

Storytels app – Tillgänglig till iOS, android och windows phone med många smarta funktioner

Även Storytel har en lättanvänd app med bra sökfunktioner som fungerar i princip exakt likadant som Bookbeats.

För att spara böcker du vill läsa eller lyssna på har du även här en bokhylla där du samlar böckerna, en skillnad här jämfört med Bookbeat är att böcker du laddat ner grönmarkeras i stället för att flyttas till en separat flik. Detta är inte nödvändigtvis sämre, bara annorlunda.

I din bokhylla kan du filtrera efter pågående, framtida, avslutade samt barnböcker för att enkelt kunna hitta den bok du söker. Ett stort plus är att du kan inkludera och exkludera dessa flikar fritt och på så sätt skräddarsy din bokhylla för att visa det du vill.

Bäst appfunktioner – Bookbeat

Att storytel har bättre uppspelningskvalité känns underväldigande jämfört med Bookbeats många smarta funktioner och användarvänliga app. Att designen är snyggare också skadar inte.

Jämförelse av e-boksläsare

Både Bookbeat och Storytel erbjuder väldigt bra, justerbara e-boksläsare.

Det är svårt, näst intill omöjligt att göra skillnad på Bookbeats och Storytels e-boksläsare. I båda tjänsternas e-boksläsare går det att ändra textstorlek, bakgrundsfärg (vit, sepia, mörk) och ljusstyrka.

Att skifta mellan ljudbok och e-bok går att göra sömlöst hos båda tjänsterna vilket gör det enkelt att gå från att lyssna på en bok till att läsa den själv. Om du har Bookbeat eller Storytel installerade på både din smartphone och surfplatta kan du enkelt skifta enhet då avsnittet du slutade på synkas mellan enheterna.

De två skillnaderna som är värda att notera är att Bookbeats e-boksläsare även låter dig bestämma hur sidbyten ska se ut. De kan antingen se ut som att du vänder blad fysiskt eller att sidan bara skiftar åt höger. Att se hur bladet vänds ger en mer genuin läsupplevelse och är en uppskattad funktion (och tycker man inte det går den som sagt stänga av).

Fördelen med Storytels e-boksläsare är att du kan sätta bokmärken om du skulle vilja återbesöka ett stycke i en bok. Tidigare i år lanserade Storytel sin egna e-boksläsare, Storytel reader. Fördelen med denna är att skärmen är helt optimerad för läsning och inte lika ljuskänslig som vanliga surfplattor eller smartphones. Nackdelarna är att du bara kan läsa e-böcker från Storytels sortiment och dess prislapp.

Bästa e-boksläsaren – oavgjort

Förutom bladvändningen i Bookbeats e-boksläsare och möjligheten att sätta bokmärken i Storytels så är det inget som direkt skiljer den ena från den andra vilket gör det svårt att kora en vinnare.

Oavsett vilken du väljer kommer du bli nöjd, om du inte verkligen, verkligen gillar bokmärken.

Slutsats

I jämförelsen mellan Bookbeat och Storytel krönas Bookbeat till den bästa tjänsten av de två. De kriterier vi undersökt och vinnaren i varje såg ut som följande:

 • Utbud – Bookbeat
 • Pris och abonnemangsform – Oavgjort
 • Fri testperiod – Oavgjort
 • Appfunktioner – Bookbeat
 • E-boksläsare – Oavgjort

Jämför samtliga tjänster

Top
Ljudböcker
Logo