Game of Thrones – ljudbok

Game of thrones som ljudbok

Sommarens längd minskar. Vintern kan vara i en livstid. Och kampen för järntronen har börjat. Den kommer sträcka sig från söder, där hettan sprider plotter, lust och intriger; till det stora och skoningslösa landet i öster; hela vägen till det kyliga norr, där en 100-tals meter hög vägg av ren is skyddar riket mot de mörka krafterna som lurar där nere. Kungar och drottningar, riddare och brottslingar, lögnare och lorder, och ärliga män.. alla kommer behöva spela “The game of thrones”. Vintern är på väg.

Storytel

För dig som vill lyssna på Game of Thrones på ljudbok kan du göra det helt gratis på Storytel. Du får prova på tjänsten helt gratis i 14 dagar utan någon bindningstid genom att klicka på längen till höger.

169:-

Game of thrones handling

Det bra

Ok, innan vi påbörjar recensionen så bör en sak adresseras som alltid kommer upp när det talas om Game of Thrones. Folk anklagar alltid boken för att vara en sexistisk och kvinnohatande bok. Enligt vissa recensenter är kvinnor konstant underkastade och det är männen som har all makt. Detta är sant – i den första delen av serien! Mer än så tänker vi inte avslöja ifall det är så att någon inte känner till handligen sen tidigare. Vad vi verkligen vill säga är; vem bryr sig om ljudboken är lite sexistisk och kvinnohantande? Det ÄR en fantastisk bok och historia. Det är dessutom en bok som utspelar sig under medeltiden. Först och främst så tror vi inte att de hade kommit lika långt med jämställdhetsfrågor på den tiden, och dessutom så är det så här Georg R.R. Martin valde att porträttera Westeros. Det finns inget som säger att han gjorde rätt eller fel i att porträttera sin värld så här men det var det han gjorde och resultat blev ett långt ifrån politiskt korrekt narrativ, men fortfarande ett väldigt bra narrativ. Nu när vi fått det här ur vägen kan vi börja prata om själva ljudboken.

Alla vi på Allaljudbocker.se som lyssnade på Game of Thrones ljudboken älskade den, som de flesta andra. Självklart kommer fantasy genren inte alltid falla alla i smaken, men det finns ingenting som bör stoppa dig från att åtminstone provlyssna på ljudboken, även om den bara finns inläst på engelska för tillfället.

Alla vändningar och oväntade hädelser i storyn, även om du vet vad som kommer ända, stoppar inte dem från att förvåna dig och deras effekter är lika potenta tredje gången du hör boken som första. Folk lyssnar ofta om sina favoritljudböcker flera gången om för att historierna fortsätter ha samma effekt på dem. Game of Thrones är precis så! Även om du känner till storyn så förstör det inte upplevelsen alls.

Det finns bara vaga indikationer på magi i Game of Thrones som gör storyn rikare och som påminner oss om att det vaktiskt är en fantasy novel. Både drakarna och familjen Starks jättevargar föll oss båda i smaken, även om John Snows albinovarg ofta dyker upp med lite väl bra timing. De små antydningarna till profetian och karaktärernas visioner är också välkomna, men eftersom att magi har en så pass liten roll i historien så spelar de sällan en stor roll och kan inte enkelt användas för att rädda en karaktär i nöd.

Bokens intro är också fantastiskt. Den välskrivna prologen ger dig en bra uppfattning om vad som komma skall. Även scenerna och karaktärerna är välbeskrivna och enkla att visualisera. Avslutningsvis ska även uppläsaren, Roy Dotrice, få beröm för sin fantastiska intalning som kan både göra, och förstöra en ljudbok.

Det dåliga

Du har blivit varnad, storyn går långsamt. Men tempot är ofta viktigt för att verkligen måla scenen och låta dig lära känna alla karaktärer. Karaktärer som ofta dessutom kan vara svåra att hålla reda på tillsammans med alla vändningar i storyn, men allteftersom att boken fortgår kommer du bli mer och mer familjär med Westeros och alla personer där.

Om du är mer intresserad av fantasy som bara fokuserar på ett perspektiv och en simpel handling så är Game of Throens inget för dig. Om du däremot är redo att djupdyka ner i en rik handling där inget går  att förutse, så är Game of Thrones full av intressanta karaktärer och sidohandlingar och väl värd din tid. Vi bör återigen varna dig för de MÅNGA karaktärerna du kommer behöva hålla reda på, men om du skulle glömma bort en eller två så är det oftast inte den största saken i världen.

 

 

Karaktärerna

Det bra

En karaktär vi verkligen gillade var Tyrion Lannister. Han är skarp, tycker illa om sin sister, sin far, och sig själv. Precis som männsikor nu för tiden dränker Tyrion sina känslor med alkohol och sex. Trots sina brister är Tyrion den mest förnuftiga karakäteren i serien och bidrar ofta med en välkommen dos av humor i en serie som annars kan bli lite deprimerande. Det är även väldigt underhållande att lyssna på honom göra narr av andra karaktärer.

En annan positiv aspekt med karaktärerna i Game of Thrones är deras rika bakgrunder, väldigt få karaktärer är med i storyn bara för utfyllnad, alla spelar en viktig roll.

Det dåliga

Det är väldigt, väldigt många karaktärer att hålla reda på och när du väl lärt dig att komma ihåg någon och fått en relation till denna, så dör de oftast.

Uppläsaren

Det bra

Ray Dotrice som är uppläsaren av Game of Thrones narraterar historien med perfekt tempo och urskiljer karaktärerna väldigt väl från varandra. Sättet han porträtterar dem på är skickligt vilket gör dem mycket enklare att visualisera och älska (samt hata).

Det dåliga

Det finns egentligen inget att klaga på när det gäller Ray Dotrice porträttering av Game of Thrones. Det enda dåliga är att ljudboken ännu inte finns intalad på svenska.

Avslutningsvis

Game of Thrones är en fantastisk ljudbok som trots att den är 33 timmar och 45 minuter, kommer hålla dig underhållen hela tiden. Efter du lyssnat på den kommer du enkelt förstå varför tv-serien med samma handling snabbt blivit en av de mest älskade serierna genom tiderna.

För dig som vill lyssna på Game of Thrones på ljudbok gör du det enklast på Storytel. Har du inget konto sedan tidigare får du dessutom två veckors gratis lyssning helt utan några kostnader och utan bindningstid.

Storytel

För dig som vill lyssna på Game of Thrones på ljudbok kan du göra det helt gratis på Storytel. Du får prova på tjänsten helt gratis i 14 dagar utan någon bindningstid genom att klicka på längen till höger.

169:-

Bli först att kommentera!

Lämna ett svar

Top