Redaktionens val: Everybody’s Son

Recension av Everybody’s Son

Den bästsäljande, kritikerrosade författaren till böckerna The Space Between Us och The World We Found – Thrity Umrigar är tillbaka. I sin senaste bok utforskas problem om ras, klass, privilegier och makt och tvingar oss tänka på obekväma moraliska frågor i denna berörande, ambitiösa, och emotionellt skrivna novellen om två familjer, en svart, och en vit.

Everybody's Son ljudbokUtgiven: 2017-06-06

Förlag: Harper Collins US

Författare: Thrity Umrigar

Inläsare: Josh Bloomberg

Längd: 10h 38min

Betyg: 8/10


Under den värsta värmeböljan på ett helt årtionde år 1991 har den tioårige Anton varit inlåst i sin lägenhet i slummen helt ensam, i sju dagar, utan varken luftkonditionering eller ens en fläkt. Utan elektricitet fungerar inte lamporna eller kylskåpsbelysningen. Varm, hungrig och desperat krossar Anton ett fönster och klättrar ut från mörkret. Han skär sig i benet på glaset och är täckt i blod när polisen till slut hittar honom. Hans mor, Juanita hittas senare i ett knarkarhus bara ett par kvarter bort, näst intill medvetslös och halvnaken. När hon till slut vaknar till är det bara en sak hon upprepande frågor efter, hennes pojke. Det var aldrig hennes intention att lämna Anton ensam, hon skulle bara gå iväg för en snabb fix och var på väg tillbaka när hennes knarklangare högg tag i henne, våldtog henne och fortsatte hålla henne för hög för att gå iväg. Oavsett hur starkt bandet mellan mor och son må vara placeras Anton i en fosterfamilj och Juanita åker i fängelse.

Den Harvardutbildade sonen till en amerikansk senat, domare David Coleman är en ättling till den nordöstra vita överklassen. I hans desperation att åter ha ett barn i huset efter hans tonårssons tragiska död använder David sin makt och sina kontakter för att behålla sin nya fosterson Anton tillsammans med sin fru Dolores. Handlingar som kommer ha förödande konsekvenser de kommande åren. Följande i sin fosterfamiljs fotspår börjar Anton de kommande åren göra ett namn för sig yrkesmässigt och klättria i hierarkin. Men när han får reda på sanningen om sitt liv, hans biologiska mor, och handlingarna från hans adoptivföräldrar, kommer denna man av lagen behöva ta ställning till den moraliska komplexiteten av de brott som begåtts av de människor han älskar mest.

Boken berättas i tre delar: Antons barndom, hans collegeår, och hans medelålder. Trots hans roll som en protagonist får vi aldrig riktigt känna Anton – den största anledningen till detta är för att han inte riktigt känner sig själv. Hans roll kan ses som ganska passiv vilket låter oss se utvecklingen av karaktärerna runt om honom, de sanna arkitekterna av hans liv. Och trots att Anton är smart, ser bra ut och är framgångsrik, konsumeras han av sin identitet som svart i en vit familj och många är senare, när Antons mår kommer tillbaka in i hans liv måste han välja vem han vill vara; allas son (Everybody’s Son) eller bara sig själv.

Författaren Thrity Umrigar’ nyanserade tillvägagångssätt till de komplicerade moralerna och motivationerna av huvudkaraktärerna i Antons liv är extremt skickligt utfört. Det enda som är svart eller vitt i boken är karaktärernas hudfärg – denna bok tar plats i gråzonen av vad som är rätt och fel, där Anton är, och den sätter från hur långt någon kan gå för en person de älskar på prov. Få böcker är så öppen för tolkning och kan diskuteras i lika ingående detalj som Everybody’s Son, men oavsett hur mycket du diskuterar om den kommer det alltid finnas obesvarade frågor kring några av bokens handlingspunkter, något som både är irriterande, och fantastiskt.

Under de cirka 10 timmarnas lyssning hålls man konstant engagerad och intresserad även av det skickliga narrativet som görs av Josh Bloomberg. Det rådde aldrig någon förvirring om vilken karaktär som talade: Bloomberg skapar en distinkt röst för varje karaktär och även det bara är små karaktärsdrag och uttalanden så är de olika dialekterna enkla att skilja åt vilket gör mycket för den narrativa kvalitén. Alla vet vi hur viktig uppläsaren är för ljudböcker och Josh Bloomberg gör Everybody’ Son ett nöje att lyssna på.

För dig som vill lyssna på Everybody’s Son på ljudbok rekommenderar vi dig att skapa ett konto på antingen Storytel eller Bookbeat som båda har den i sitt utbud.

Storytel

Storytel har det största utbudet av ljudböcker och e-böcker på marknaden samt den bästa appen. För dig som vill lyssna på det senaste till en bra månadskostnad är Storytel det självkara valet! Nu får du dessutom lyssna gratis i 14 dagar!

169:-

Bookbeat

Bookbeat har den mest användarvänliga appen på marknaden och har ett brett utbud av ljudböcker. För dig som gillar att läsa e-böcker är den det självklara valet på grund av dess fantastiska e-boksläsare. Nu får du dessutom prova på deras app gratis i 14 dagar!

169:-

Bli först att kommentera!

Lämna ett svar

Top